top of page
  • Dékány Alexandra

Amit tudni érdemes az Airbnb-ről

Az Airbnb lehetőséget ad az ingatlan tulajdonosoknak arra, hogy saját otthonukat vagy egyéb ingatlanjukat rövid távra kiadják az utazóknak. Az Airbnb-zés sok előnnyel járhat, azonban nem árt számos tényezőt figyelembe venni, mielőtt belevágunk. Ebben a cikkben – a teljesség igénye nélkül - feltárjuk, hogy megéri-e Airbnb-zni, és mire érdemes odafigyelni.



Kiváló pénzkereseti lehetőséget, egyfajta passzív jövedelmet nyújthat az Airbnb, azaz anélkül jutsz bevételhez, hogy különösebben aktívan dolgoznál érte, akkor is termelődik, ha éppen a szabadságodat töltöd a tengerparton, vagy megmászod a Csomolungmát. Rugalmasan te magad osztod be az időt, kit, mikor, mennyi időre akarsz fogadni, a vendégekkel akár barátságokat, értékes kapcsolatokat is köthetsz.



Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül, hogy komoly szervezést igényel a vendégfogadás, takarítás, felmerülő problémák, félreértések kezelése, a kommunikáció folyamatos megléte. Érdemes tisztában lenni adott városban a helyi szabályozással, a jogszabályi háttérrel, és ha bizony társasházban lelhető fel a kiadásra váró lakásunk, akkor az alapító okirat vagy szervezeti és működési szabályzat érvényes rendelkezéseit is ajánlott fellapozni.


Bölcsen akkor döntesz, ha mielőtt nekiveselkedsz, végzel egy költség – bevétel - profit elemzést, mely során az optimista éned háttérbe szorítod és a költségekhez hozzáadod a még várható károkat és lopásokat is, pusztán a realitás mentén, számokkal dolgozol. Mérlegeld továbbá az ingatlanod piaci esélyeit hosszú távú és rövid távú kiadás terén is, meglátod majd, melyik jövedelmezőbb számodra és a kiadásra szánt idődet, energiádat is valós szinten felmérve, az összes rendelkezésedre álló információból vond le a megfelelő következtetést.

45 views0 comments
bottom of page