top of page
  • Dékány Alexandra

Facebook-on terjedő fake news: megszűnik a társasházakban az albetétek külön tulajdona?

Updated: Apr 22, 2023

Több ezren osztották meg a közösségi portálon, hogy 2023. július 01. napjától 4,5 millió társasházi lakástulajdonos lakása közös tulajdonná válik a jogi személyek mintájára, azaz a lakók a magántulajdonukat összeadván, „bedobva azt a közösbe” képezik a társasház közös vagyonát. Az önjelölt jogászok által kreált jogszabályértelmezést tovább gondolva levonták azt a következtetést, hogy bizony 2023. július 01-től a drága pénzen megszerzett lakásukra a tulajdonjoguk megszűnik és mindössze birtokjoguk marad.


Nos a hír alapjaiban téves, így az abból elvont következtetés(ek) is!


A jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló 2021. évi XCII. törvény érinti a társasházak eddig megszokott – és hozzá kell tenni, igencsak elavult – rendszerét. A törvény valóban 2023. július 01. napján lépett volna hatályba, azonban pár napja került fel a kormány honlapjára az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvény, mely a 89. § -ban egyértelművé teszi, hogy nem lép hatályba az egységes jogi személy törvény.

Tartalmában a társasházak számára inkább előnyös változást fog hozni a jogszabály, egységes nyilvántartást, adatkezelést vezet be, amely átláthatóbbá teszi a társasházkezelést, illetőleg a döntéshozatalban nyújt könnyebbséget. Azzal, hogy a társasházak bekerülnek a jogi személyek egységes nyilvántartási rendszerébe, megismerhetővé válik, ki a társasházi közös képviselő, kihez lehet fordulni a társasházat érintő ügyben.

Nem érinti a magántulajdont, a tulajdonjog továbbra is sérthetetlen és nem korlátozódik birtokjoggá, használati joggá-

Ne dőljünk be az álhíreknek!


24 views0 comments
bottom of page